muftija beogradske Islamske zajednice Srbije,
glavni vojni imam Vojske Srbije i izvršni direktor
Halal agencije Srbije. Rođen 1970 godine u Beogradu.

Muftija beogradski, Mustafa Ef. Jusufspahic, ugostio potpredsednicu vlade republike srbije , Maju Gojković, i ministra spoljnih poslova republike turske, Mevluta Čavušoglua , povodom početka restauracije Bajrakli džamije u Beogradu

Utorak, 31. avgust 2021. godine
 
Danas je muftija beogradski, Mustafa ef. Jusufspahić, ugostio potpredsednicu Vlade Republike Srbije i ministarku kulture i informisanja, Maju Gojković, i ministra spoljnih poslova Republike Turske, Mevluta Čavušoglua.
Glavna tema razgovora je bila restauracija Bajrakli džamije u Beogradu.
 
Sastanku su prisustvovali i reisul-ulema Islamske zajednice Srbije – Sead ef. Nasufović, direktor Vakufske direkcije i Bejtul mala – Musa Abu Sabiah, muftija sandžački – Senad ef. Halitović, glavni imam Bajrakli džamije – Ramadan ef. Mehmedi, ambasador Republike Turske u Beogradu – gospodin Hami Aksoj te bivši ambasador i portparol ministarstva Tanžu Bilgič.
 
Muftija Jusufspahić je govorio o značaju Bajrakli džamije, kao najstarijem objektu u Beogradu i kao jedinoj preostaloj džamiji od 274 koliko ih je nekada bilo. On se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i na razumevanju važnosti projekta restauracije Bajrakli džamije.
 
Direktor Vakufske direkcije – Bejtul mala, Musa Abu Sabiah je istakao da Bajrakli džamija nije samo važno kulturno nasleđe i spomenik kulture već ima poseban značaj i ulogu u životu muslimana, da se u njenom kompleksu nalaze medresa/škola i fakultet te da je neophodna podrška za obrazovanje muslimana Srbije, jer oni drugu zemlju nemaju.
 
Vakufska direkcija će završiti sve neophodne poslove kako bi se sa restauracijom započelo do kraja oktobra ove godine.
Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, gospođa Maja Gojković, je kazala da će pružiti podršku u dobijanju neophodne dokumentacije da bi se što pre počelo sa restauracijom Bajrakli džamije, koja je spomenik od izuzetnog značaja, te je istakla važnost zajedničke brige oko kulturnog nasleđa i njegove zaštite budući da je ono najbolji pokazatelj duboke osnove za unapređenje odnosa dve zemlje, o čemu svedoči plan o zajedničkoj obnovi Bajrakli džamije, koja ima simbolički značaj.
 
Gospodin Čavušoglu je kazao da su bilateralni odnosi Srbije i Turske izvanredni i da napreduju svakim danom, te da će se nastaviti zajednički rad “na zaštiti naše zajedničke kulturne baštine”.
Restauraciju Bajrakli džamije će finansirati Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

 

Kontakt

mustafa jusufspahić © 2021 Sva prava zadržana