muftija beogradske Islamske zajednice Srbije,
glavni vojni imam Vojske Srbije i izvršni direktor
Halal agencije Srbije. Rođen 1970 godine u Beogradu.

ODRŽAN 8. KONSULTATIVNI SASTANAK PREDSTAVNIKA ISLAMSKIH ZAJEDNICA BALKANSKIH DRŽAVA

1-2. oktobar 2021. godine.

U turskom gradu Jedrene održan je sastanak predstavnika islamskih zajednica deset balkanskih država na čelu sa predsednikom Dijaneta, dr Alijem Erbašem. Sastanku su prisustvovali potpredsednik Dijaneta, Burhan Išlejen, kao i visoki predstavnici Direkcije za verske poslove Republike Turske, muftije i visoki rukovodioci ostalih islamskih zajednica na Balkanu.

U periodu od 14 godina – od 2007. kada je održan prvi, ovo je osmi takav sastanak.

U svom govoru, dr Erbaš je kazao da se održavaju konsultacije o tome kako pružiti kvalifikovanije versko obrazovanje te naglasio da je zajednički cilj i briga predstavnika islamskih zajednica kako služiti jasnoj islamskoj veri, te da se u tom smislu svi moraju držati Allahovog užeta, težiti jedinstvu i solidarnosti kako bi islam bio predstavljen na pravi način svuda u svetu.

Predsednik Dijaneta je takođe kazao kako predstavnici i pripadnici islama moraju biti svesni odgovornosti koju nose, te da se verske vođe kao najodgovorniji trebaju truditi da muslimani slede pravi put a ne zabludu u veri, pa da se u skladu sa tim sve aktivnosti trebaju obavljati sa osećajem odgovornosti, kao i to da se treba obratiti posebna pažnja kako se vera islam i muslimani ne bi zloupotrebili.
„Verski predvodnici moraju učiniti sve kako bi se deci i mladima obezbedilo kvalitetnije obrazovanje,“ kazao je između ostalog dr Erbaš.

Podsećamo, ovakve reči su se mogle čuti, a i još uvek se čuju, sa minbera naših džamija.

 

Kontakt

mustafa jusufspahić © 2021 Sva prava zadržana